18 de nov. 2021

DINS LA MAR GRAN. CONVERSES AMB EL FILL ABSENT - Josep Maria Fuster


Barcelona, novembre 2021 

En el meu últim viatge d'aquest estiu passat a Mallorca, mentre feiem un cafè a Manacor, a S'Agrícola, a la plaça de Sa Bassa, amb el meu estimat tiet Pep Fuster, ell va aprofitar l'avinentesa per donar-me el seu darrer llibre, “Dins la mar gran. Converses amb el fill absent” Lleonard Muntaner Ed. 

En Josep Maria Fuster és una persona calma, seriosa, sabia, curulla de cultura, amb un gran bon humor, filòsof que ha practicat la docència durant força anys, molt estimat pels qui tenim el plaer de conèixer-lo. 

https://www.lleonardmuntanereditor.cat/autor/josep-maria-fuster/ 

Malauradament, la tragèdia va fer acte de presència fa catorze anys, quan en un accident de trànsit provocat per un alienat atapeït de drogues i alcohol es va endur per endavant el seu únic fill, -cosí estimat-, Gabriel (en Gabri). 

Un accident esfereidor on també va perdre la vida el dessalmat que l'havia provocat. 

I un buit... I moltes llàgrimes gastades... I somnis futurs esquinçats... 

Uns pares fosos en la foscor, el desangelament, un traspàs que marcava la resta del camí que els quedava i encara els queda per fer. 

Passat poc temps després del tràgic accident, en Pep va publicar un llibre meravellós, “Gabriel i la vida” Lleonard Muntaner Ed., on relatava en part l'accident sofert pel seu fill, incidències greus en tramitacions, moltes tristors i una meravellosa catarsi amb en Gabri, amarat de conceptes filosòfics, pensaments profunds, molt reflexius. 

“Gabriel i la vida” és un llibre de vida aprofundit per raonaments filosòfics d'alta gradació, un llibre més que recomanable, jo ja l'he llegit tres vegades i ho tornaré a fer de nou ben aviat. 

https://www.lleonardmuntanereditor.cat/producte/gabriel-i-la-vida/ 

En quant a “Dins la mar gran. Converses amb el fill absent” Lleonard Muntaner Ed., ens tornem a trobar amb un nou tractat d'ensenyament de postulats filosòfics, un conjunt de diàlegs amb el fill perdut sobre aspectes de la vida acompanyat per reflexions filosòfiques contrastades, amb referències als grans filòsofs, tant dels clàssics com dels contemporanis, i els seus raonaments i comparatives amb quotidianitats latents. 

https://www.lleonardmuntanereditor.cat/producte/dins-la-mar-gran-converses-amb-el-fill-absent/ 

Per a una persona que no s'ha endinsat massa en la pura filosofia com jo, aquest llibre és d'una feracitat de conceptes banyats amb una escriptura clara i amb molta riquesa d'elements literaris, la qual cosa no vol dir fàcilment entenidora, això implica un tornar a rellegir els temes que es van desgranant, per poder-ho abastar amb millor mesura. 

Per tant, és un llibre del que es pot aprendre molt en l'aspecte filosòfic i d'experiència en l'evolució de la vida. 

Hi ha contrastos entre les religions monoteïstes clàssiques fins arribar al Budisme en forma de percepcions molt positives sobre l'entomar de la realitat de la duresa del viure. 

La part final és bellament feridora: unes reflexions brillants, per no menys que tristes i colpidores, prosa poètica de qualitat, amb aquell sentiment trencat per la mort del fill, les paraules de la mare, el temps que es viu marcat amb el vermell de la sang i el dolor, però amb l'encís de les paraules...

 Immens. 

Si voleu tenir una acurada lliçó de vida, entrellaçada amb grans raonaments filosòfics, no podeu deixar de llegir-lo. 



 

2 comentaris:

  1. Sinceramente, querido amigo Antonio, son más que recomendables los libros de Josep Maria Fuster. Gracias por pasarte!!!

    ResponElimina