Frank Zappa

FRANK ZAPPA

"Tants llibres, tan poc temps"

******************************
"Tantos libros, tan poco tiempo"

******************************
"So many books, so little time"

11 de març 2013

UNA MICA DE ROCK - UN POCO DE ROCK


Barcelona, març 2013

 

Avui parlaré una mica de Rock anyenc.
 

Quan jo era jovenet recordo que a la música que escoltaven els adults se li deia música de “carrozas”.
 

Probablement fos una bona definició per a una música que ens sonava com a ancestral, possiblement influenciada pels llargs anys de silenci en els que tot el que era forani ens venia o amb comptagotes o mesos més tard d’haver sortit a la llum en altres contrades.
 

Sí, els hi deiem “carrozas” als que escoltaven Los Panchos, Los Brincos, Luis Aguilé, Dúo Dinámico:
 


 

A casa meva un dels primers discos de rock que va entrar, gràcies al meu germà Ricard(i tant que gràcies!!) va ser d’Emerson, Lake and Palmer... una mescla de rock simfònic setanté:
 
 


 
Li va precedir un incommensurable “live”de Bob Dylan and The Band, amb tot un repertori de temes contundents d’ambdós, plens d’una energia inconfusible.
Tot just es tractava dels primers breaks amb la música folck del geni de Minnesota, endinsant-se cap el rock.


 I després van passar un munt de discos d’altres llegendes com Carlos Santana, Captain Beefheart, Jethro Tull, Pink Floyd, King Crimson, Allman Brothers, Rollings Stones, Crosby stills and Nash, Camel, Lynyrd Skynyrd, Hot Tuna, Greateful Dead, Yess, inclosos els Sisa, Pau Riba, Oriol Tramvia, Iceberg(més fusió que rock), Milan i Bibiloni, Antonio Vega, Triana, Medina Azahara, Leño, Rosendo, Bloque i un vastíssim etcètera, etcètera.

De les dones rockeres faré un article apart més endavant. 

Però malauradament el temps passa volant i tots ens fem grans i algunes d’aquestes estrelles han anat o bé fent-se grans o bé han mort o han desaparegut del tot de l’escenari actual.
 

Fa pocs dies, el 18 de febrer ens n’assabentavem de la mort d’en Kevin Ayers als 68 anys, al sud de França.
 

 

Sempre recordaré aquells minuts que vaig estar parlant amb ell a Deià, aquest petit paradís mallorquí on ell hi va estar vivint durant anys i la cara que em va posar de sorpresa quan li vaig preguntar per l’estudi de gravació Bananamoon, un icone de producccions psicodèliques i discos tan bons com els de Pep Laguarda i Tapineria, “Brossa d’ahir” (77), i d’altres de músics de renom com Daevid Allen o el “Licors” del Sr. Pau Riba.

Aleshores, el Kevin, amb una copeta de conyac a la mà em va dir: -Bananamoon? Uf! Si en fa d’anys que es va tancar...- probablement tampoc en feia tants, però bé.
 

 

I tan sols uns dies després, el 6 de març cau una altra llegenda, també als 68 anys, l’Alvin Lee.
 

 

Excepcional guitarrista amb una velocitat increïble. Fundador dels Ten Years After, acaronava amb ràbia la guitarra, fent uns frassejos entre rock i blues, amb un virtuosisme meravellós.

També recordaré sempre aquell gran concert al ara canviat Palacio de Deportes Municipal de Barcelona, amb poc més de dos terços d’entrada i on va desprendre tota una energia brutal.
 

 

Sí, el temps ha fet que hagin anat desapareixent molts dels mestres que jo escoltava de jovenet.
 

Un altre, probablement un dels meus preferits, El Sr.Frank Zappa, mort ja fa vint anys.
 

 

Provist d’un gran enginy, creador de sensacionals temes, en els seus origens la crítica va dir que la seva música era com la d’un zoo en flames.
Descobridor de grans músics com Jean Luc Ponty, George Duke, Steve Vai entre altres més, les seves bandes eren com orquestres del rock amb el seu toc personal i irrepetible i amb unes lletres satíriques, mofant-se de la societat americana i moltes vegades, amb grans dosis misògenes.
 

 
 
No puc deixar de parlar d’en Bob Marley, per sempre viu el seu reggae i per molta gent idolatrat.
 
 

 
 
 

També un altre dels millors guitarristes de blues-rock blanc que hi ha hagut mai, Rory Gallagher, mort al 1995 quan ja li anaven a donar l’alta després d’una operació de trasplantament de fetge:

 
 


 
Altres importantíssims icones desaparaguts i imprescindibles a la vegada són en Muddy Waters i en John Lee Hooker, verdaders monstres del blues i mestres de molts dels grans rockers haguts i que encara hi ha i n’hi haurà.
 

 


 
 
 


 
Però encara tenim la sort de comptar entre nosaltres i espero que per molts anys, a músics del caliubre com JJ Cale, càlid music amb un rock calfornià genuí i creador de temes tan coneguts i tantes vegades versionats com Cocaine, entre d’altres molts.
 

 


 
També l’incombustible acaronador de blues blanc, en John Mayall, que malgrat la seva avançada edat, 79 anys, es passa gran part de l’any actuant dia sí i dia també.

 
 


 
No podem deixar de banda el Sr.Tom Waits, tan excèntric i especial com genial en la seva concepció de la música i l’escenografia dels seus directes:

 


 
Evidentment tampoc podem deixar de parlar del Boss. En Bruce Springsteen és un dels èxits comercials més grans, per no dir el més gran entre els grans.
Ple sempre d’una energia i un savoir faire espectacular, quan sona la seva música, moltes altres s’apaguen, realment és un dels monstres que mai perd força, fins ara:

 
 


 
Tenim el seu gran amic, el gran Elliott Murphy, personatge que va un dia va decidir no signar un contracte milionari amb una important discogràfica i que es mou en recintes més aviat petits, sempre prodigant energia i suavitat en els seus concerts i una amabilitat admirable amb el públic.

 

 


 
I com no, l’enorme Neil Young. El canadenc afincat als Estats Units, pletòric d’energia i que torna a cavalcar amb el seu grup de tota la vida, els Crazy Horse.
Un músic que any rere any i als seus seixanta-set és capaç de treure entre un i dos discos per any, el darrer, un meravellós “Psychedellic pill”.
Quina llàstima que per culpa de la punyetera pujada de l’iva en cultura els promotors no s’hagin atrevit a tornar-lo a portar per aqui.
El darrer cop que va venir a Barcelona ja en feia més de vint, si ara tornen a passar vint més, per exemple, el Senyor Young ja en tindrà vuitanta-set, ha, ha, ha!

 
 

 

Fixeu-vos si sóc un "carroza", crec que dels músics que us he parlat, i m’en queden un munt, la majoria tenen més de seixanta anys. 

Actualment hi ha verdaders grans músics, com en Ryan Adams: boníssim.

 
 


 També ara tenim en Jack Johnson, més surfer

 
 


 
I veig com els meus fills escolten grans grups emergents com els Mumford and Sons, realment boníssims i recomanables:

 


 
O altres també molt recomanables com els Arctic Monkeys:

 
 Però haig d’acabar remarcant i recordant que el monstre dels monstres, el gran icona generacional, nominat vàries vegades per a Nobel de literatura, el gran Bob Dylan, continua amb la seva gira “Never Ending Tour” any rere anys, contrada rere contrada.
 

 


 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
 

Barcelona, marzo 2013

 

Hoy hablaré un poco de Rock añejo.

Cuando yo era jovencito recuerdo que a la música que escuchaban los adultos se le llamaba música de "carrozas".

Probablemente fuera una buena definición para una música que nos sonaba como ancestral, posiblemente influenciada por los largos años de silencio en los que todo lo que era foráneo nos venía o con cuentagotas o meses más tarde de haber salido a la luz en otras regiones .

Sí, les decíamos "carrozas" a los que escuchaban Los Panchos, Los Brincos, Luis Aguilé, Dúo Dinámico:http://www.youtube.com/watch?v=BQ7bmGqNmzQ&list=PLF09C54A089904481En mi casa uno de los primeros discos de rock que entró, gracias a mi hermano Ricard (¡y tanto que gracias!) Fue de Emerson, Lake and Palmer ... una mezcla de rock sinfónico setenta:

 

http://www.youtube.com/watch?v=_Y1x04hAUT4

Le precedió un inconmensurable "live" de Bob Dylan and The Band, con todo un repertorio de temas contundentes de ambos, llenos de una energía inconfundible.
Apenas se trataba de los primeros breaks con la música folk del genio de Minnesota, adentrándose hacia el rock.
http://www.youtube.com/watch?v=z95jsjKn5BU

 
Y después pasaron un montón de discos de otras leyendas como Carlos Santana, Captain Beefheart, Jethro Tull, Pink Floyd, King Crimson, Allman Brothers, Rollings Stones, Crosby Stills and Nash, Camel, Lynyrd Skynyrd, Hot Tuna , Greateful Dead, Yess, incluidos los Sisa, Pau Riba, Oriol Tramvia, Iceberg (más fusión que rock), Milan y Bibiloni, Antonio Vega, Triana, Medina Azahara, Leño, Rosendo, Bloque y un vastísimo etcétera, etcétera.

 
De las mujeres haré un artículo más adelante.
 

Pero desgraciadamente el tiempo pasa volando y todos nos hacemos mayores y algunas de estas estrellas han ido o bien haciéndose mayores o bien han fallecido o han desaparecido por completo del escenario actual.

Hace pocos días, el 18 de febrero nos n'assabentavem del fallecimiento de Kevin Ayers a los 68 años, en el sur de Francia.
Siempre recordaré aquellos minutos que estuve hablando con él en Deià, este pequeño paraíso mallorquín donde él estuvo viviendo durante años y la cara que me puso de sorpresa cuando le pregunté por el estudio de grabación Bananamoon, un icono de produccción psicodélicas y discos tan buenos como los de Pep Laguarda y Tapineria, "Brossa de ayer" (77), y otros de músicos de renombre como Daevid Allen o el "Licores" del Sr. Pau Riba.
Entonces, Kevin, con una copita de coñac en la mano me dijo:-Bananamoon? Uf! Si hace de años que se cerró ... - probablemente tampoco hacía tantos, pero bien.

http://www.youtube.com/watch?v=BZLHYyTsP4Y


Y tan sólo unos días después, el 6 de marzo cae otra leyenda, también a los 68 años, el Alvin Lee.


Excepcional guitarrista con una velocidad increíble. Fundador de los Ten Years After, acariciaba con rabia la guitarra, haciendo unos frassejos entre rock y blues, con un virtuosismo maravilloso.
También recordaré siempre aquel gran concierto en el ahora cambiado Palacio de Deportes Municipal de Barcelona, ​​con poco más de dos tercios de entrada y donde desprendió toda una energía brutal.

http://www.youtube.com/watch?v=7NS-U5Tk6bo

 
Sí, el tiempo ha hecho que hayan ido desapareciendo muchos de los maestros que yo escuchaba de jovencito.

Otro, probablemente uno de mis preferidos, El Sr.Frank Zappa, fallecido hace veinte años.


Provisto de un gran ingenio, creador de sensacionales temas, en sus orígenes la crítica dijo que su música era como la de un zoo en llamas.
Descubridor de grandes músicos como Jean Luc Ponty, George Duke, Steve Vai entre otros más, sus bandas eran como orquestas del rock con su toque personal e irrepetible y con unas letras satíricas, mofándose de la sociedad americana y muchas veces, con grandes dosis misògenes.

http://www.youtube.com/watch?v=TEnzdp71U78


 
No puedo dejar de hablar de Bob Marley, para siempre vivo su reggae y por mucha gente idolatrado.

http://www.youtube.com/watch?v=bDnNqsy7rYE&list=PL0DCC8224D1561C48

También otro de los mejores guitarristas de blues-rock blanco que ha habido nunca, Rory Gallagher, fallecido en 1995 cuando ya le iban a dar el alta después de una operación de transplante de hígado:Otros importantísimos iconos desaparaguts e imprescindibles a la vez son en John Lee Hooker y Muddy Waters, verdaderos monstruos del blues y maestros de muchos de los grandes rockeros habidos y que todavía hay y habrá.
 
 


 


Pero aún tenemos la suerte de contar entre nosotros y espero que por muchos años, a músicos del calibre como JJ Cale, cálido music con un rock californiano genuino y creador de temas tan conocidos y tantas veces versionados como Cocaine, entre otros muchos.
 


http://www.youtube.com/watch?v=i5Tiqv4Irjs
También el incombustible acariciador de blues blanco, John Mayall, que pese a su avanzada edad, 79 años, se pasa gran parte del año actuando día sí y día también.

 


http://www.youtube.com/watch?v=xBat7cNjmpo

No podemos dejar de lado el Sr.Tom Waits, tan excéntrico y especial como genial en su concepción de la música y la escenografía de sus directos:
 

http://www.youtube.com/watch?v=1wfamPW3Eaw

Evidentemente tampoco podemos dejar de hablar del Boss. Bruce Springsteen es uno de los éxitos comerciales más grandes, por no decir el más grande entre los grandes.
Lleno siempre de una energía y un savoir faire espectacular, cuando suena su música, muchas otras se apagan, realmente es uno de los monstruos que nunca pierde fuerza, hasta ahora:http://www.youtube.com/watch?v=r8qpTL1wxGQTenemos su gran amigo, el gran Elliott Murphy, personaje que un día decidió no firmar un contrato millonario con una importante discográfica y que se mueve en recintos más bien pequeños, siempre prodigando energía y suavidad en sus conciertos y una amabilidad admirable con el público.
http://www.youtube.com/watch?v=DrZjCiycJg4


Y como no, el enorme Neil Young. El canadiense afincado en Estados Unidos, pletórico de energía y que vuelve a cabalgar con su grupo de toda la vida, los Crazy Horse.
Un músico que año tras año ya sus sesenta y siete es capaz de sacar entre uno y dos discos por año, el último, un maravilloso "Psychedellic pill".
Qué lástima que por culpa de la puñetera subida del IVA en cultura los promotores no hayan atrevido a volver a llevar por aqui.
La última vez que vino a Barcelona, por ejemplo, ya hacía más de veinte, si ahora vuelven a pasar veinte más, el Señor Young ya tendrá ochenta y siete, ha, ha, ha!


Fijaos si soy un Carroza, creo que los músicos que os he hablado, y me quedan un montón, la mayoría tienen más de sesenta años.

Actualmente hay verdaderos grandes músicos, como Ryan Adams: buenísimo.http://www.youtube.com/watch?v=MdVljYP7o08

También ahora tenemos Jack Johnson, más surfero...http://www.youtube.com/watch?v=vY1tyOfna9s


Y veo como mis hijos escuchan grandes grupos emergentes como los Mumford and Sons, realmente buenísimos y recomendables:


http://www.youtube.com/watch?v=LK9XWyINMoA


U otros también muy recomendables como los Arctic Monkeys:


http://www.youtube.com/watch?v=VQH8ZTgna3Q


Pero tengo que terminar remarcando y recordando que el monstruo de las leyendas, el gran icono generacional, nominado varias veces para Nobel de Literatura, el gran Bob Dylan, continúa con su gira "Never Ending Tour" año tras año, ciudad tras ciudad.http://www.youtube.com/watch?v=9hO-83CIVKM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada